Rette streker sparer millioner

Rett strek til 125 millioner

Rett strek til 125 millioner

Noen flere enn meg som så denne artikkelen? “Lars Magnar rettet ut kommunens svingete tunnelforslag i siste øyeblikk. Sparte 125 millioner kroner” Da jeg trykket på linken trodde jeg det var en parodi. Jeg trodde det var en morsom historie som skulle illustrere hvor utrolig dårlige avgjørelser som kan tas i det offentlige. Men det viste seg å være en sann historie. Ikke bare hadde man planlagt tunnelløp som snirkler seg rundt i sirkler, men det var i tillegg altfor bratt og altfor smalt. I siste liten kommer Lars Magnar til unnsetning – “hva om vi bare lager en rett tunell fra A til B?” “Hmmmm… ja, det var kanskje ikke så dumt.”
Er det mulig? EEER DEEET MUUUULIG? Se på den tegningen da!

Rett strek til 125 millioner

Rett strek til 125 millioner


Seriøst!?! Er det mulig? Hva I ALLE DAGER er det som har skjedd her? Det er jo helt absurd. Hvordan kan ellers intelligente mennesker komme frem til så åpenbart elendige designforslag? “Får vi se, vi trenger en ny tunell fra hit til dit – Jeg vet det! (Whoosh, svisj, pennen snurrer rundt og rundt i ring) SÅNN! Dét ble bra tuneller det!”
??????

Og ikke bare det – hvordan i alle dager kan så åpenbart elendige designforslag gå gjennom all kvalitetskontroll og bli godkjent? De fikk offisiell dispensasjon fra krav om stigning og bredde på tunell. Hæ? HÆ? “Jaja, det blir jo litt bratt og svingete, men jeg ser INGEN ANNEN UTVEI enn å ha tunellen snirklende rundt i bratte sirkler slik som planlagt”.
WAT? Hvorfor tenkte man ikke som Lars Magnar med en gang?

Det er ikke bare innen veiprosjektering slike ting skjer, dessverre. Og de samme grunnene til at slike avgjørelser tas innen vei, er også de samme grunnene til at de tas innen f.eks. IT:
Gjenbruk.
Gjenbruk og eksisterende hyllevare “med litt tilpasning”.
Det høres mye bedre ut når man sier det sånn. Det er ikke ønske om å innføre hysterisk dårlige brukeropplevelser som ligger til grunn. Det er snakk om å gjenbruke eksisterende ressurser. I Hordaland var det allerede flere tunnelløp og veier i området. “Da må vi jo benytte oss av disse” Tenkte de. Når man ser på tegningen over blir det forhåpentligvis for alle ganske klart at gjenbruk ikke nødvendigvis er så lurt likevel. De sparte over 30% på å lage en helt ny løsning. Ikke bare ble millioner spart, løsningen ble også mye bedre og tryggere. Tunellen ble hverken trang eller bratt, og reisevei fra A til B ble kortet ned betraktelig.

Akkurat slik er det også innen software. Når man på død og liv skal få alle til å “bruke samme vei”, så blir brukeropplevelsen ofte veldig dårlig. Ikke bare blir den dårlig, den blir også kostbar å lage og vedlikeholde. Endringer i løsningen blir vanskeligere jo flere som bruker den. Både administrativt og rent praktisk. En forbedring for bruker X, kan bety at bruker Y ikke lenger får gjort jobben. Man ender opp med et minste felles multiplum der alle må kjøre rundt i bratte sirkler og det ikke er noe å få gjort med det.

Gjenbruk, hyllevare og fellesløsnigner kan være kjempebra. Men man skal ikke glemme å bruke hodet heller. Av og til er det å lage en ny vei helt klart riktig løsning. Ikke glem å se etter de rette strekene.

Advertisements
This entry was posted in iT. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s