Billige slips i India

Vi privatiserer stadig flere statlige tjenester og flere av disse private aktørene outsourcer så både drift og utvikling av IT-løsninger til lavkostland som India. Halve poenget med privatisering er å få ned kostnadene, så det skulle jo bare mangle. Uansvarlig å la være kan man si. Hvorfor gjøres det ikke mer av dette egentlig? Og hvorfor begrenser vi oss til IT? Når vi førstnes er igang med å spare skattepenger ser jeg ingen grunn til å ikke gå “all in”. Fra et rent økonomisk perspektiv er det ytterst få ting vi ikke kan gjøre billigere i utlandet (eller med data/roboter). Er det egentlig noe inderne ikke kan gjøre vel så godt som oss – og til en brøkdel av prisen? De har alt de. Fra designere, programmerere og ingeniører til leger, managere og advokater. Norske advokater tar mange tusen kroner i timen. Hvorfor går vi med på slikt? Jovisst kan de sikkert det norske regelverket litt bedre enn indiske advokater, dessuten har de sikkert bedre forståelse for norske forhold, men ærlig talt – inderne kan jo lese seg opp. Til en bitteliten brøkdel av prisen burde det være en “no brainer”: Vi kan få 10 suverene indiske advokater til mindre enn prisen av en norsk en. Jo flere advokater man har, jo større er sjansen for å vinne saken sin, er det ikke sånn det funker? Kvantitet og kostnad per enhet. Dette er gode, robuste og ikke minst enkle ting å måle. Hva er det slipsene sier – “you can’t manage what you can’t measure”. Så skal vi maksimere kontroll, gjelder det å måle så mye som overhodet mulig. Kontroll er som kjent mye viktigere enn suksess.
Og når vi først er inne på slips… Er det noe de har masse av i India så er det jo nettop management og byråkrati. Hvorfor i alle dager er det ingen som har begynt å privatisere og outsource ledelsen og byråkratiet i staten? Det er jo her de høyeste lønningene er. Utrolig mye penger å spare på å outsource ledelsen. Det vrimler av pent kledde folk med slips i India som med sikkerhet kan bidra på alle ledermøter vi har her til lands. Det er jo ikke som om avgjørelsene som tas kan bli så fryktelig mye dårligere? Jeg har stor tiltro til inderne, jeg. Kjør på.

Det er mye vanskeligere å jobbe sammen om å skape verdi for kunder/brukere/mennesker når teamet er delt i to – med den bestemmende overklassen i Norge og arbeiderne i India. Ved å outsource også ledelsen til India, vil de kunne jobbe sammen som ett team. Så tjener vi mer på at de kan jobbe mer effektivt. Vi vil spare masse byråkrati og misforståelser i arbeidsprosessene. Ja, vi vil miste gode arbeidsplasser, men det var vi enige om at ikke gjorde noe – ikke sant? Det er kostnad i kroner og øre vi må fokusere på – ikke arbeidsplasser. Det er mye billigere å ha folk gående på Nav, enn å betale dem lederlønninger i staten.

Det er lett å bestemme at andre enn deg selv skal outsources for å spare penger.
Hvor er vi egentlig på vei? Hva skal vi egentlig ta oss råd til å jobbe med her til lands? Hva slags verden er det vi etterlater oss? Etter oljen skal vi leve av å sitte i møter og skrive kravspesifikasjoner til indere? Vil vi barna våre virkelig så vondt?

Advertisements
This entry was posted in iT, Samfunn, Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Billige slips i India

  1. Kenneth Skeie says:

    Interessant vinkling! Og du har så rett (y)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s