Fornye, forenkle og forbedre?

Vår nye regjering vil fjerne tidstyver, fornye, forenkle og forbedre. Vanskelig å få noe vettugt ut av noe så vagt, kan du si. Ingen har vel gått på valg for å få innført flere tidstyver, forelde, forvikle og forverre. Men vent nå litt. Har de kanskje det likevel? Alle prøver å få sin målsetning til å høres best mulig ut. Hva ville det motsatte av «fjerne tidstyver» være, hvis man skulle si det på en måte som ville fått stemmer. Det ville vært “Arbeid for alle” og det høres kjent ut.

Lat som vi idag har meningsfylt arbeid til alle. Så fjerner vi tidstyver ved for eksempel å skrive ny software som erstatter manuelt arbeid. Hva skjer da? Da er det noen som står igjen uten jobb. Eller med drastisk redusert arbeidstid. Det er hele poenget med automatisering.

For 100 år siden drømte man om at alle fabrikker og all automatisering ville føre til at vi fikk mer fritid. Idag er det ikke måte på hvor mye vi har klart å automatisere. Hurra! Ikke noe mer kjedelig manuelt arbeid på oss. Eller? Vi snakker alltid om dette som noe positivt. Men er det egentlig det? Det avhenger da helt av hva den frigjorte tiden blir brukt til.

Jeg jobber som programmerer i staten. Jo bedre jeg gjør jobben min, jo flere blir «frigjort sine kjedelige arbeidsoppgaver». Hva skal de da gjøre? Jeg er ikke spesielt redd for at saksbehandlerne våre blir arbeidsledige, i staten gir vi ikke folk sparken. Det jeg er redd for er hvilken jobb de blir tvunget til å ta. Mest sannsynligvis noe innen administrasjon.

Når det ikke er manuelt arbeid igjen, blir man nødt til å ta seg jobb med å overse det lille manuelle arbeidet som er igjen. Takk skal dere ha. Der arbeiderne før var frie til å gjøre jobben sin, som politimenn, lærere, leger, så er de idag underlagt et fjell av byråkrater som skriker etter rapporter og timelister, kaller inn til møter, omstrukturerer, planlegger og utarbeider nye rutiner i det uendelige. Innovasjonskonsulenter, effektiviserings-coach’er og jeg vet ikke hva. Herregud. Når man som fagperson ser et behov som kan løses er det ikke snakk om å bare gjøre det. Nei, her må det først planlegges, prioriteres og samkjøres i hjel i minst 3 år med hjelp av drøssevis av innleide konsulenter til over 1000kr timen som ikke har peiling på domenet man jobber med, og bare unntaksvis har særlig arbeidserfaring overhodet. DA blir det bra nemlig. Det er dette som gjør at våre statlige IT-prosjekter går så sinnsykt bra hver gang. Å? De går ikke så bra sier du? Jammen da vet jeg hvorfor – det er fordi dere trenger ENDA MER MØTER OG PLANLEGGING FØRST! Med ENDA FLERE folk som ikke har peiling. Jepp, jepp. Det er sånn det går når man på død og liv skal sysselsette alle.

Kunne de ikke bare holdt seg hjemme? Tenker jeg. Med familien? Kost seg med tur på stranda og nybakte rundstykker med hjemmelaget syltetøy? Tatt seg tid til å besøke bestemor på aldershjem? Hæ? Skulle det ikke være en BRA ting å fjerne menneskelig arbeid? Nå som de endelig har fått fri fra de kjedelige jobbene sine, er det virkelig nødvendig at de bruker all tiden sin på å plage de få av oss med ferdigheter som enda ikke har blitt automatisert bort? Kan de ikke la oss være i fred?

Automatiseringen bare fortsetter og fortsetter. Snart blir hele transportsektoren snudd på hodet med selvkjørende biler og trailere. Jeg grøsser ved tanken på alt byråkrati det vil forårsake. Vi er nødt til å tenke nytt når det gjelder sysselsetting. For eksempel borgerlønn, eller redusert arbeidstid: 4-timers dager kanskje? Hvis jeg ikke får noen garantier om hva den frigjorte tiden skal brukes til, blir jeg nødt til å stemme på forelding, forvikling og forverrings-partiet ved neste valg.

I sitt essay “On the phenomenon of bullshit jobs” tar David Graeber opp dette temaet på en mye bedre måte enn meg: http://strikemag.org/bullshit-jobs

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s