Miljøbevisst og flau

Jeg er medlem i Venstre, gir både Noah og Regnskogfondet penger hver måned, går, sykler og kjører kollektivt når mulig, kjører elbil ellers, bruker tøybleier på barna når de er hjemme, resirkulerer og kjøper økologisk og fair trade varer. Siden dette er ting jeg tror på, burde jeg kunne være stolt av å si dette høyt. Men det er langt fra tilfellet. Jeg synes faktisk det er litt flaut. Miljøverner har blitt synonymt med gledesdreper: Ikke bruk bilen, bruk heller dobbelt så lang tid til jobb med buss og tog. Kjøp økologisk og fair trade til dobbel pris av annen mat. Dusj mindre og kortere. Ikke gå i sirkus, ikke kjøp pels, ikke gjør ditt, ikke gjør datt. Ellers burde du bli straffet!

Jeg blir like provosert over denne typen kjefting som jeg blir av de som blir kjeftet på. Slik kjefting fungerer altfor ofte imot sin hensikt! Folk blir miljøverstinger på trass. Istedenfor å kjefte på de som mangler gode alternativer til bil-kjøring, burde vi heller jobbe for å bedre kollektivtilbudet. Og imens vi venter på flere busser og tog kan vi for eksempel anbefale folk å kjøpe en Lotus Elise. Bruker nesten ikke bensin og er kjempemorro å kjøre. Det burde være gøy å være miljøvennlig.

Som sjef i et firma kan du få resultater ved å være streng og hard. Men du kan få like gode om ikke bedre resultater ved å være engasjerende og inspirerende. Er det ikke da best å velge sistnevnte lederstil? På samme måte kan forbud og avgifter gi resultater, men når det fines hyggeligere alternativer som har samme effekt, så synes jeg vi burde benytte oss av disse.

I USA har noen energi-selskaper fått sine kunder til å redusere strømbruk ved å informere og rose dem om sitt forbruk i forhold til gjennomsnittet. “Dere er en av de 10% beste husstandene” osv. Offentlige rangeringer av firmaer i forhold til energiforbruk og andre miljø-indikatorer har gjort at næringslivet har skjerpet seg. Ved å plassere frukt istedenfor godteri ved kassa, så kjøper flere folk frukt. På Konnerud er det nå mange flere som tar buss til jobb. Ikke på grunn av økte avgifter eller noen form for tvang, men fordi bussen går hvert tiende minutt. Hvis vi i større grad legger til rette for miljøvennlig adferd ved slike positive tiltak, så slipper vi kanskje innføre avgifter og annen straff.

Kommer alle til å være mer miljøvennlige med slike tiltak? Selvsagt ikke. Noen kommer til å fortsette som før. Men målet er ikke å straffe de som forurenser. Målet er å redusere forurensning. Så lenge flere folk lever mer miljøvennlig så er det en seier.

Jeg har troen på at folk flest faktisk vil ha en ren og pen verden, der alle blir behandlet rettferdig. Hvis ting ligger til rette for å ta gode valg, så gjør folk det. Jeg vil ha en bedre verden. Ikke på tross av folkets vilje, men som resultat av folkets vilje.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s